αποφάσισα ότι χρειάζομαι ένα γλυκό κανονικό, όχι λίγη μαύρη σοκολάτα ούτε κανά smoothie . αποκλείεται να ταιριάξει στα macros της δίαιτας της ζώνης που ακολουθώ από τη μέρα που αποθήλασα , οπότε αποφάσισα να φτίαξω μια συνταγή paleo , από το blog paleoOMG, οπότε κ να μην είναι πολύ επιβαρυμένο με βούτυρα κ ζάχαρη κ να είναι κ θρεπτικό εκτός από νόστιμο .

ΥΛΙΚΑ

Για τη βάση της τάρτας

1 1/2 κούπας αλεύρι αμυγδάλου

1\2 κούπας κ 2 κουταλάκια του γλυκού αλεύρι καρύδας

1/2 μπεικιν σόδα

4 κουταλιές  ελαιόλαδο

4 κουταλιές σιρόπι σφένδαμου

2 κουταλιές  κάκαο

1 κουταλάκι γλυκού βανίλια

λίγο αλάτι

ΓΙΑ ΤΗ ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ

400 ml γάλα καρύδας

5 κρόκους αυγών

3/4 κούπας σιρόπι σενδάμου

1/4 κούπας αλεύρι καρύδας

λίγο αλάτι

1κουταλάκι του γλυκού βανίλια

σπόρους από ένα μπαστουνάκι φυσικής βανίλιας

1 κουταλιά ανάλατο βούτυρο ( χωρίς καθόλου τύψεις )

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΑΡΙΣΜΑ

χυμός 2 λεμονιών

1 κουταλιά νερό

1 γεμάτη κουταλιά μέλι

ξύσμα 1/2 λεμονιού

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΙΣΗ

1/3 κούπας blueberries

1/3 blackberries

1/3 rashberries

1/3 strawberries

φύλλα μέντας

ΟΔΗΓΙΕΣ

για τη βάση προθερμαίνεις το φούρνο στους 160 βαθμούς . Ανακατέβεις όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν μία ομοιογενή μάζα κ τα χωρίζεις σε 5 μπάλες . Τις βάζεις στο ταψί για τάρτες κ κάνεις με το πιρούνι εντυπώματα . ψήνεις για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς . Τις βγάζεις από το φούρνο κ τις αφήνεις να κρυώσουν εντελώς .

για τη κρέμα ΄βράζεις το γάλα καρύδας σε μέτρια φωτιά σε ένα κατσαρολάκι για 3-5 λεπτά . Όσο συμβαίνει αυτό χτυπάς σε μίξερ τους κρόκους με το σιρόπι σφενδάμου για 4-5 λεπτά σε υψηλή ταχύτητα . Μόλις οι κρόκοι αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα ( γίνονται πιο λευκοί ) αλλάζεις τη ταχύτητα του μίξερ στο μέτριο κ ρίχνεις το μισό αλεύρι καρύδας κ το αλάτι κ ανακατεύεις μέχρι να ομογενοποιηθούν .

Όταν το γάλα ζεσταθεί ρίχνεις το μισό μέσα στο παραπάνω μείγμα , ενώ συνεχίζεις να ανακατεύεις στη χαμηλή ταχύτητα . Αυτό το κάνεις σιγά σιγά για ν μην ψηθεί το αυγό από το ζεστό γάλα .

Όταν αυτό ομογενοποιηθεί το μεταφέρεις όλο μείγμα μέσα στη κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα κ ανακατεύεις συνεχώς για περίπου 10 λεπτά. Η συνταγή λέει όταν δεις τη πρώτη φουσκάλα συνέχισε για 1 λεπτό ακόμη κ αυτό έκανα κ εγώ.

Αποσύρεις από τη φωτιά κ προσθέτεις τη βανίλια κ τους σπόρους φυσικής βανίλιας κ ανακατεύεις .

Σε ένα μεγάλο μπωλ γεμάτο κρύο νερό κ παγάκια μεταφέρεις το σκεύος με τη κρέμα ώστε να κρυώσει το γρηγορότερο κ μετά τη μεταφέρεις στο ψυγείο για 15-20 λεπτά να κρυώσει εντελώς .

Φτιάχνεις κ το πεντανόστιμο γλάσο που θα βοηθήσει κ τα φρούτα να μη βυθιστούν στη κρέμα κ συναρμολογείς .

Η αλήθεια είναι ότι είναι μια μπελαλίδικη αλλά εύκολη συνταγή κ εξαιρετικά νόστιμη , που αισθάνθηκα κ πολύ προκομένη κ fit εκτελώντας τη . Καλή σας όρεξη ,

Στ.14958607_1407460945949388_2126670343_n i decided i need a proper desert. not some blabk chocolate or a smoothie. so i turned to paleoOMG for a paleo desert that it wont fill my macros but it will nutritious , delicious and not loaded with fats . i felt super while making it and very fit , so here it is

Ingredients
For the crust
  • 1½ cup almond flour
  • ¼ cup + 1 tablespoon coconut flour
  • ¼ cup + 1 tablespoon tapioca flour
  • ½ teaspoon baking soda
  • 4 tablespoons ghee
  • 4 tablespoons maple syrup
  • 2 tablespoons unsweetened cocoa powder
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • pinch of salt
For the vanilla bean pastry cream
  • 1 14-ounce can of full fat coconut milk
  • 5 eggs yolks
  • ¾ cup maple sugar
  • ¼ cup tapioca flour
  • a pinch salt
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 vanilla bean, cut open lengthwise and beans removed with the back of a knife
  • 1 tablespoon unsalted butter or ghee
For the glaze
  • juice of 2 limes
  • 1 tablespoon water
  • 1 heaping tablespoon honey
  • zest of ½ lime
For the toppings
  • ⅓ cup blueberries
  • ⅓ cup blackberries
  • ⅓ cup raspberries
  • ⅓ cup strawberries
  • mint leaves
  • organic powdered sugar (optional)
    Instructions
    To make the crust
    1. Preheat oven to 325 degrees F. Grease five 4-inch tart pans. Add all ingredients for the crust into a food processor and pulse until completely combine. The dough should combine into a slight ball once combine. Divide the dough evenly throughout the 5 tart pans and use your fingers to press dough around evenly throughout the pan, pressing the dough higher on the sides to create a slight bowl shape. Use a fork to poke holes in the crust to keep the crust from rising as it bakes. Bake crust for 15 minutes, until slightly golden brown. Remove then let crust cool completely for about 30 minutes.
    To make the pastry cream
    1. Place coconut milk in a small saucepan over medium heat. Heat for about 3-5 minutes, until coconut milk begins to foam, but not boil.
    2. While the coconut milk is heating, place egg yolks and maple sugar in a mix bowl and beat on high speed for about 4-5 minutes, until the yolks become thick and pale. Once thick, reduce mixer speed and add tapioca flour and salt and beat until completely combine.
    3. When the coconut milk is warm, slowly pour half of the coconut milk into the mixing bowl with the mixer on low speed. You want to do this slowly so the eggs can come up to temperature with the coconut milk without scrambling so slowly pour in a stream while mixing.
    4. When combined with ½ the coconut milk, pour all of the egg mixture from the mixing bowl into the saucepan with the rest of the coconut milk, and whisk constantly over medium heat until thickened. This will take about about 10 minutes constantly whisking depending on the heat. Be sure to constantly whisk throughout the process to keep the eggs from sticking to the bottom and scrambling. Once bubbles occur and mixture thickens and reduces, continue for about 1 minute more.
    5. Remove from heat and add vanilla extract and vanilla bean along with unsalted butter and whisk until combine.
    6. Fill a large bowl with ice and place a small glass bowl inside of it (this will help the cream cool quicker). Pour the pastry cream through a sieve and into the small glass bowl to cool. Use plastic wrap to cover the cream, pushing it onto the top of the cream to keep it from getting a skin on it while it cools in the fridge. Place in fridge to cool for about 15-20 minutes. It should be COMPLETELY cooled before using.
      To build the tarts*
      • Whisk together the ingredients for the glaze. When both the crusts and cream are completely cool, begin to fill each tart with 1-2 tablespoons of the cream.** Remember that you will be adding the weight of the berries so be careful with spilling over. Then add the berries however you prefer to decorate them on each tart. Cover the whole tart with berries or just the side like a did. Use a spoon to pour some of the lime glaze on top of the berries then garnish with mint leaves and a sprinkling of powdered sugar for a little extra glam, if you prefer.

( as seen at paleoOMG)

That’s it .I am having a proper dessert

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *